Om grød, mos, BLW og alt derimellem

2024-04-22

Den spæde madopstart

I Danmark er der tradition for at starte med grød, når vi skal til at starte med at give vores baby mad. Dette er med god grund fordi grød er nemt at lave, fuld af næring og så mætter det godt. Du kan dog lige så vel starte med mos, køre full on BLW eller en kombination af disse. Der er ingen regler eller kørerplaner du skal eller kan følge, du kan gøre lige præcis det du vil, det du føler er det rigtige for jer. 

Hvad er BLW?

Baby-led weaning - BLW, er en metode, hvor din baby selvstændigt udforsker og spiser fast føde fra starten af madintroduktionen. I stedet for grød eller mos spiser din baby altså bløde madstykker, som den kan gribe og føre til munden selv. Formålet med BLW er at fremme barnets evne til at regulere madindtag baseret på sult, understøtte udviklingen af motoriske færdigheder og fremme en positiv oplevelse med mad. Samtidig er det en metode hvor barnet lærer at opleve forskellige teksturer helt fra start. Går du 100 % all in på BLW metoden, så skal du huske at det ALTID skal være uden forventninger om, at alt skal spises. Her skal baby være 6mdr +, og kunne sidde selv - gerne med støtte. 

Den mad du tilbyder her ved 6mdr + i den spæde start, også kaldet fingermad, den skal være splatsikker til at starte med – altså du skal kunne mose den mellem dine fingre. 

Skemad

Starter du ved 4-5 måneder, så skal du starte med mos & grød, altså skemad, da din baby ikke selv kan sidde helt endnu. Grunden hertil er at mindske kvælningsrisikoen. 

Hvad kan du så starte med at lave af mad? Gode starters kan være:

  1. Kartoffel/broccolimos
  2. Sød kartoffel/pæremos
  3. Avocado/bananmos
  4. Hirsegrød m. blommemos
  5. Havregrød m. æblemos

I den spæde start her ved 4-5mdr er det små smagsprøver du serverer - det kan være en ske dyppet i mos eller en skefuld med grød. Efterhånden som din baby udvikler dets tyggefærdigheder, kan I overgå til mere tekstureret mad. - Her er en god ting at servere: æg, kartoffelmos m. linser eller kikærter i er en rigtig god startermos. Kikærter er desuden geniale til at mose i torskerogn og æggesalat, ja faktisk alt vil jeg sige.