Hvor mange måltider skal min baby spise hvornår?

2024-04-22

Stresset eller presset er nok de ord jeg vil bruge til at beskrive mine følelser, omkring min egen oplevelse med at introducere 2. eller 3 måltid for min baby. Min uvidenhed som førstegangsmor, min tid med sundhedsplejersken samt anbefalinger, fik mig alle til at følge en vej der førte ind i en boks. Jeg havde en idé om, at når jeg introducerede fast føde for mit lille menneske, så var vi i gang og det kunne kun gå en vej. Fremad! Hvad jeg erfarede var, at det ikke behøvede kun at gå fremad. Det behøvede ikke at være så firkantet. 

Billedet oven for illustrerer hvordan din babys måltidsrejse kan se ud. Vejen mod 1, til 2 til 3 måltider kan være snoet og kringlet, og der er ikke kun en vej. Det vigtigste i denne ligning er, at dit barn omkring de 12 måneder spiser 3 hovedmåltider om dagen og spiser med familien. Er dit barn glad og trives? Og tager det på som det skal? Så er vejen mod de 3 hovedmåltider underordnet, bare vejen fører derhen. 

Alle babyer er forskellige og vil altid tage tingene i deres eget tempo! 

Min erfaring og viden har bragt mig frem til følgende: Hvis vi stresser over vores babys madindtag, så går det oftest den forkerte vej. Vi kan komme til (ubevidst) at overskride vores babys grænser og ikke respektere når de vender hovedet væk, og ikke vil have maden ind i munden. Ikke at ville have en ske i munden er selvfølgelig ikke lig med at vi stresser over vores barns mad, det kan skyldes mange ting. Det er dog vigtigt at vi respekterer et nej når det kommer til madopstart. 

Nærvær og madglæde

Det vigtigste i ligningen der omhandler hvor meget dit barn spiser og om det spiser nok er, at du fokuserer på nærværet og glæden ved måltiderne. Dette gælder både i den spæde madopstart, hvor I blot prøver jer frem med forskellige fødevarer, stille og roligt. Det gælder dog også når dit barn er 9, 10 eller 12 måneder - endda når dit barn er 2-3 år eller mere. 

Hvordan gør du så det bedst? 

1. Sænk dine forventninger til måltidet inden i går i gang med at spise. Det er okay hvis dit barn afviser maden, eller kun vi mærke på den.

2. Vis at du selv virkelig nyder den mad der bliver serveret. Vis det gerne tydeligt. Og vis samtidig hvordan du du spiser maden. 

3. Vær nysgerrig og begejstret før og under måltidet. 

4. Lav små fjollede ting som; skål med jeres kopper eller hør musik som i kan rocke med til mens i spiser.

5. Pres ikke dit barn til at prøve at smage på nye fødevarer, hvis ikke det har lyst - det skal nok komme en dag! 

Små ting som disse. kan gøre en stor forskel og kan gøre madsituationen til en ting der er fuld af glæde og nærvær <3